📢 Merhaba!

Sayfama Hoş Geldiniz

Bu sayfada öğrencilerimizle yaptığımız etkinlikleri takip edebilir,

Robotik Kodlama ve STEM ile ilgili birçok bilgilere ulaşabilirsiniz. 😊


ETKİNLİKLERİMİZ

👇

Robot Nedir?

  

Robotlar, mekanik sistemleri ve bunlarla ilişkili kontrol ve algılama sistemleriyle (sensörler) bilgisayar algoritmalarına bağlı olarak akıllı davranan (yapay zeka) makinelerdir. 

ROBOT = ALGI + KARAR + EYLEM

Robotik Nedir?

Robotları kullanma sanatı, bilgi tabanı, nasıl olacağını veya yapılacağının tasarlanması ve uygulanmasıdır. 

Robot Kontrol Yöntemleri

Robotların hangi durumda ne yapacağına, ne tepki göstereceğine karar verme işlemine robot kontrolü adı verilir. 

Başlıca robot kontrol yöntemleri: 

  • Tepkisel Kontrol: Etki-tepki prensibiyle çalışır. Algılama ve hareket etme modeline göre çalışır. Önceki işlemler hafızaya kayıt edilmediği için öğrenmezler. 
Algılama + Hareket
  • Bilinçli Kontrol: Önce düşünen, ardından işlem sonucuna göre hareket eden robot kontrol yöntemidir. Algılama-Planlama-Hareket Etme modeline göre çalışır. 
Algılama + Planlama + Hareket Etme
  • Karma Kontrol: Tepkisel ve bilinçli kontrol sistemlerinin birleşiminden oluşur. Düşünme ve hareket etme işlemi paralel yürütülür.
                        Algılama + Planlama + Düşünme + Hareket Etme
  • Davranışsal Kontrol: Karma kontrole alternatif olarak sunulmuş bir modeldir.


Robot Türleri ve Eğitsel Amaçlı Robotlar

Günümüzdeki robotları uygulama alanına göre robotlar ve hareket mekaniğine göre robotlar olarak sınıflandırılabiliriz. Eğitsel amaçlı robotları ise özellikleri nedeniyle ayrı kategoride inceleyelim.




Uygulama Alanlarına Göre Robotlar

Endüstriyel Robotlar: Endüstriyel üretimde kullanılan robotlardır. En yaygın kullanım şekli robot kollardır. 

Ev Robotları: Evlerde kullanılmak üzere tasarlanmış robotlardır. 

Tıbbi Robotlar: Cerrahi operasyonlarda, ilaç üretiminde ve dağıtımında, hastanelerde malzeme taşımak ve doktorlara yardımcı olmak için tasarlanmış robotlardır. 

Servis Robotları: İnsanlar tarafından yapılan tehlikeli ve zor işlerde insanlara yardımcı olmaları için tasarlanmış robotlardır. 

Askeri Robotlar: Askeri kullanım için tasarlanan robotlardır. Bomba imha robotları, insansız hava araçları vs. 

Eğlence Robotları: Herhangi bir hizmette kullanılmayan, eğlence ve oyun arkadaşlığı için tasarlanan robotlardır. 

Uzay Robotları: Uzay araştırmalarında kullanılmak üzere tasarlanmış robotlardır.

Hobi ve Yarışma Robotları: Hobi amaçlı tasarlanan robotlardır. Sumo robotlar, çizgi izleyen robotlar, dronlar vs hobi robotları sınıfında değerlendirilebilir. 

Sanal Robotlar: Fiziksel olarak bulunmayan, bilgisayar ortamında tasarlanmış robotlardır. Simülatörler, sohbet botları ve çağrı merkezi botları bu sınıfta değerlendirilebilir. 


Hareket Mekaniğine Göre Robotlar

Sabit Robotlar: Sabit bir eksen üzerinde hareket edebilen, sürekli tekrarlanan görevleri yapmak üzere tasarlanmış robotlardır. Ör: Robot kollar 

Tekerlekli Robotlar: Pozisyonlarını tekerlekleri vasıtasıyla değiştirebilen robotlardır. Hareket yeteneğini tekerlekler vasıtasıyla kazandırabilmek, diğer sistemlere göre daha kolay ve düşük maliyetlidir. 

Paletli Robotlar: Paletler vasıtasıyla hareket yeteneği kazandırılmış robotlardır. Tekerlekli olmasalar da tekerlek sistemine benzer bir yapıya sahiptirler. Arazi kullanımları için elverişli robot çeşitlerindendir. 

Ayaklı Robotlar: Hareket yetenekleri ayaklar vasıtasıyla kazandırılmış robotlardır. Tekerlekli robotlara göre daha üstün ve daha karmaşık bir yapıya sahiptirler. Ayak sayılarına göre kendi içerisinde sınıflandırılırlar. 

Yüzen Robotlar: Suda hareket edebilen robotlardır. Uzak kontrol edilebilenleri olduğu gibi otonom çalışabilen çeşitleri de mevcuttur. 

Uçan Robotlar: Kanat, pervane ya da balonları ile havada asılı kalıp, hareket edebilen robotlardır. 

Sürü Robotları: Benzer fonksiyonlara sahip birçok robotun bir araya gelmesiyle oluşur. Fonksiyonel olarak basit tasarlanmış robotlardır. 

Modüler Robotlar: Robotik sistemi çeşitli robotik parçalara ayrılmış robotlardır. Yeni koşullara göre kendilerini yeniden yapılandırabilen robotlardır. 

Mikro Robotlar: Mikro hassasiyetle işlem yapabilen büyük robotları ve mikrometre boyutlarında olup mikro hassasiyetle işlem yapabilen robotlardır. Tıp alanında kullanılan robotlardır. 

Nano Robotlar: Nanometre boyutlarında tasarlanmış robotlardır. Nanoteknoloji, biyoteknoloji ve biyomedikal alanlarında kullanılan robotlardır.

Beam Robotlar: Temel elektronik bileşenleri tasarlanmış robotlardır. 


Eğitsel Amaçlı Robotlar

Robotlar eğitimde daha çok STEM eğitimini desteklemek için kullanılmaktadır. Öğrencilerin keşfetme, eleştirel düşünme, problem çözme ve sosyal becerilerini geliştirme konusunda katkılarının kanıtlanmasıyla beraber eğitimde kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır.


Blok Tabanlı Robot Montaj Setleri: Öğrencilerin kendi robotlarını tasarlamaları ve onları programlayarak harekete geçirmeleri için birbirine kolayca bağlanabilen parçalardan oluşan robot setleridir. 

Düşük Maliyetli Programlanabilir Robotik Kol Setleri: Çocukların kendi robotik kollarını programlayabildikleri, montajlı veya montajsız olarak satılabilen düşük maliyetli setlerdir. 

Açık Kaynaklı Düşük Maliyetli Mobil Robot Platformları: Eğitim amaçlı olarak, açık kaynak donanım ve açık kaynak yazılım araçları ile tasarlanmış robotik setlerdir. 


Yorum Gönder

0 Yorumlar