📢 Merhaba!

Sayfama Hoş Geldiniz

Bu sayfada öğrencilerimizle yaptığımız etkinlikleri takip edebilir,

Robotik Kodlama ve STEM ile ilgili birçok bilgilere ulaşabilirsiniz. 😊


ETKİNLİKLERİMİZ

👇

Blok Tabanlı Programlama

 


Blok tabanlı programlama ortamları, sözdizimi yerine hazır görsel bloklar halinde gelen programlama ifadelerinin “sürükle-bırak” yoluyla bir araya getirilerek yazılımların geliştirilmesine olanak sağlarlar.  

Blok tabanlı programlama ortamları genel olarak iki ana amaç için oluşturulmaktadır.

  • Programlama sözdizimlerini basitleştirmek ve böylece temel programlama bilgisine sahip herkesin programlama yapabilmesini sağlamak
  • Hedef kitlenin ilgisini çekerek ve programlama ile ilgilenen birey sayısını artırmaktır.

Blok Tabanlı Programlamanın Avantajları

  • Çocuklar kendi bilgisayar oyunlarını tasarlarken Tekrar, Rastgele Sayılar ve Diziler gibi kavramlar ile tanışır. 
  • Çocuklar kendi bilgisayar oyunlarını tasarlarken değişkenler yaratabilir ve bu değişkenleri program içinde kullanabilirler.
  • Profesyonel Bilgi Teknolojileri becerilerine ihtiyaç duyulmaz.
  • Blok Tabanlı Programlama ile çocuklar anlaması zor olabilecek kavramları anlamlı bir bütün içinde motive olarak öğrenirler. 
  • Blok Tabanlı Programlama uygulama geliştirme maliyetini kabul edilebilir bir düzeye indirir ve azaltır.

  • Blok Tabanlı Programlama çocukların mantıksal düşünme, böcek (hata) bulma gibi becerilerini geliştirdiği gibi çocukların projeleri üzerinde kararlılıkla çalışma disiplinini de sağlar ve geliştirir.

Blok Tabanlı Programlama Araçlarının Temel Özellikleri

  • Blok kod yapısı
  • Kolay ara yüz
  • Hata ayıklama yapısı
  • Çoklu ortam desteği
  • Tasarım odaklı yapı
  • Çevrimiçi paylaşım

Blok Tabanlı Programlama Araçları

Bilgisayar programlama dilleri bir yabancı dil gibi öğrenmesi zaman alan ve ilk bakışta karmaşık dillerdir. Bu dillerin daha kolay öğrenmesi ve yaratıcı şekilde kullanılması amacıyla çeşitli blok tabanlı programlama araçları geliştirilmiştir.

Blok tabanlı programlama araçları belirli bir program dilinde kullanılan komutu, işlevi anlatan bloklara çevirmektedir. Bu şekilde iletişim kolaylaşır. 

"Blok Tabanlı Kodlama" yaş gurupları ve özelliklerini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.


ScratchJR, görselleştirilmiş programlama dilleri arasında yer alan bir programlama dilidir. Görsel programlama dilleri ise programlamaya başlamanın en iyi yollarından biridir. Geniş dil yelpazesi ve anlaşılabilir yapısı ile ScratchJR MIT tarafından geliştirilmiş bir programlama dilidir. 

Scratch JR Hangi Yaş Grubuna Hitap Eder ?

ScratchJR, okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklara kodlamayı öğretmeyi amaçlar. ScratJR 5 ile 7 yaş arasındaki çocukların kodlama bilgilerini ve dijital okur-yazarlıklarını geliştirmek için sunulmuştur. Görsel programlama dillerinden olan ScratchJR aslında Scratch in daha kolay bir versiyonudur. 

Küçük çocuklara interaktif öyküler ve oyunlar şeklinde projeler oluşturarak temel programlama kavramlarını keşfetme olanağı sağlayan bir giriş programlama ortamıdır. 

2-Algo Dijital: https://algodijital.com/


Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV) Google.org desteği ile geliştirdiği algodijital.com kodlama eğitimi platformudur. Tüm çocukların; programlamanın temel taşı algoritmik düşünme becerilerini geliştirmeleri ve dijital dünyayı güvenli bir şekilde keşfetmeleri için tasarlanmıştır.

Algo Dijital tüm çocuklara açık ve ücretsizdir. Algo Dijital oyun ve etkinlikleri; çocukların problem tanımlama ve çözme, algoritmik düşünme, blok temelli kodlama / programlama, dijital okuryazarlık ve dijital yurttaşlık konularında becerilerini geliştirmelerine katkı sunmayı amaçlamaktadır. 

Algo Dijital 6-14 yaş aralığına hitap etmektedir.


3-Code Spark: https://codespark.com/

Anasınıfı öğrencilerini hedef alan online ve blok tabanlı kodlama uygulamasıdır.


Anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine algoritma, problem çözme, yer yön kavramlarını çocuğun yaş düzeyine uygun olarak öğretmeyi amaçlayan online bir platformdur.

5-Code.org: https://code.org/


Code.org, okullarda çocukların kodlamayı erken yaşlarda öğrenmesini teşvik etmek amacıyla hareket eden, Bill Gates, Mark Zuckerberg gibi isimlerin de destekçisi olduğu kâr amacı olmayan uluslararası bir organizasyon olan internet sitesidir.

Code.org Hangi Yaş Grubuna Hitap Eder ?

 

Code.org adresinde her seviyeden çocuk için oyunlar mevcut. Henüz okuma becerisi olmayan 4 yaş üstü çocuklar bile oyun oynarken kodlamanın mantığını kazanabiliyor. Onlar fark etmezse dahi algoritma, mantıksal sınama, problem çözme gibi üst düzey kazanımlarda gelişim sağlayabiliyorlar. Platformda öğrenciler için 4 yaş üstü (çocuk okuyucular), 6 yaş ve üstü (okuma becerisi gerektirir), 8 yaş ve üstü10 yaş ve üstü gibi çeşitli seviyelerinde dersler mevcut. Ayrıca zaman zaman farklı seviyelerde eğitimleri içeren oyunlar ekleniyor. Star Wars, MineCraft, Donmuş (Frozen - Anna and Elsa) gibi oyunlar ile çocukların ilgilerini çekmek amaçlanıyor. 

Sisteme üye girişi yapılabiliyor. Bu sayede çocuklar alıştırmalarına kaldıkları yerden daha sonra devam edebiliyorlar. Çalışmalarını tamamlayan öğrencilere bir Code.org Sertifikası veriliyor.

Scratch, çocuklar için dünyanın en büyük kodlama topluluğudur ve gençlerin dijital hikayeler, oyunlar ve animasyonlar oluşturmasına olanak tanıyan basit bir görsel ara yüze sahip bir kodlama dilidir. Scratch, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Scratch Vakfı tarafından tasarlandı, geliştirildi ve yönetiliyor.

Scratch, bilgi işlemsel düşünme ve problem çözme becerilerini destekler; yaratıcı öğretim ve öğrenim; kendini ifade etme ve işbirliği; ve bilgi işlemde eşitlik.

Scratch her zaman ücretsiz olacak ve 70'den fazla dilde mevcut.

 Scratch Hangi Yaş Grubuna Hitap Eder ?

Scratch özellikle 8 ila 16 yaş grubu için tasarlanmış olmakla birlikte her yaştan insan tarafından kullanılmaktadır. Milyonlarca kişi evde, okulda, müzelerde, kütüphanelerde ve sosyal merkezlerde Scratch projeleri oluşturmaktadır.

7-Blockly Games: https://blockly.games/

Blockly Games programlamayı öğreten bir dizi eğitici oyundur. Daha önceden bilgisayar programlama deneyimi olmayan çocuklar için tasarlanmıştır. Oyuncular, oyunların sonuna gelindiğinde, geleneksel metin tabanlı dilleri kullanmaya hazır olacaktır. Oyunlar, oyuncunun hızını kendi ayarlayabileceği ve kendi kendine öğrenebileceği şekilde tasarlanmıştır. Blockly Games deneyimini hem sınıfta hem de sınıf dışında yaşayın. Bütün kodlar açık kaynaklıdır. 



Kodu Game Lab, Microsoft tarafından geliştirilmiş eğlenceli ve öğretici bir oyun tasarım platformudur. Özellikle çocukların bilgisayar oyunu yaratmaları için tasarlanmış görsel bir programlama dili denebilir.

Kodu ile çocuklar kendi oyun sahnelerini tasarlayabilir, karakterler oluşturup onlara komutlar verebilir ve üç boyutlu olarak kendi oyunlarını kurgulayabilirler. 


 

mBlock, aslında bir blok tabanlı kodlama ortamıdır. Çalışma mantığı aynı Scratch gibidir. mBlock, blok tabanlı yapısı sayesinde, herhangi bir programlama dilini bilmeksizin, kod bloklarını yap boz birleştirir gibi bir araya getirme ve basit oyunlar geliştirme olanağı sağlar. Özellikle 6-10 yaş arası çocuklara yönelik bir araç olan mBlock ile görerek ve sürükleyip bırakarak, robotlardan özel devre kartlarına kadar birçok şeyi programlayabilirsiniz.


Yorum Gönder

0 Yorumlar