📢 Merhaba!

Sayfama Hoş Geldiniz

Bu sayfada öğrencilerimizle yaptığımız etkinlikleri takip edebilir,

Robotik Kodlama ve STEM ile ilgili birçok bilgilere ulaşabilirsiniz. 😊


ETKİNLİKLERİMİZ

👇

ARDUİNO Nedir?

  

Arduino, İtalyan elektronik mühendisleri tarafından üretilmiştir. Arduino, kullanımı kolay, açık kaynak kodlu yazılım ve donanıma sahip bir mikrodenetleyici prototipleme platformudur. Açık kaynak ifadesi, yazılımın kaynak koduna ve donanım bilgilerine erişiminin serbest olması ve isteğe göre değiştirilebilmesi anlamındadır. 

Arduino geliştirme kartının üzerindeki mikroişlemci kolayca programlanabilinir. Sensörlerden gelen veriler analiz edilerek çıkış sinyalleri üretilebilinir. 

Arduino donanımlarında Atmel tarafından üretilen Atmel AVR Mikroişlemci (ATmega328, ATmega2560, ATMEGA32U4) bulunur. Atmel işlemcisi ve donanımsal özelliği ile her türden kontrol ve robotik sistemleri, hobi sistemleri, otomasyon sistemleri geliştirebiliriz.

Arduino’nun kullandığı dilden bahsedecek olursak, kullandığı dil oldukça basittir.  Programlama yaparken java üzerine yazılmış güzel, sade bir o kadarda akıllı bir editördür. tabanlı bir dil olması nedeniyle C, C++, C# gibi dillerini bilen kişiler için Arduino programlamak çok da zor olmayacaktır. Hiçbir bilgisi olmayan kişiler birkaç basit örnekle Arduino programlaya giriş yapabilir ve kendini geliştirebilir. 

 Arduino’ya bilgisayar üzerinden yazılım yükleyip, giriş ve çıkış pinlerini kullanarak kontrol devreleri oluşturabiliriz. 

Neden Arduino?

  • Açık kaynaklı olması nedeniyle herkes tarafından geliştirilebilir, üretilebilir ve satılabilir olması, 
  • Çevresi ile etkileşime geçen çeşitli projeler üretilebilinmesi,
  • Geniş kütüphane desteği sayesinde karmaşık işlemleri kolaylaştırması,
  • Kütüphanelerin ve yazılımlarının ücretsiz elde edilmesi, 
  • Ucuz olması,
  • İleri teknolojileri Breadboarda kolay entegre edebilimesi,
  • İnteraktif (yapay zeka) sistem tasarlamak için ideal olması,
  • Sadece USB ve veya Bluetooth ile iletişim sağlamaktadır.

Bu özellikleri sayesinde Arduino elektronik ve bilişim dünyasında önemli bir yere sahip olmuştur.

Arduino ile çalışmalara yeni başlayanlar için Arduino UNO R3 versiyonu tavsiye edilir.


Arduino Çeşitleri 


1- Arduino UNO

Projelerde en çok kullanılan ve tercih edilen Arduino modeli ‘Arduino UNO’ dur. İtalyanca da Uno bir (1) demektir. Geliştiricileri tarafından ilk üretilen karta bir (1) ismi verilmiştir. USB bağlantı girişine, güç jak girişine, reset butonuna sahiptir. Bir mikro denetleyicide bulunması gereken her şeye sahiptir. Arduino nun çalışma gerilimi 5V tur. 

Arduino Uno ile kullanacağımız sensörler sayesinde fiziksel veri alabilir, çevremizdeki elektronik aygıtlarla haberleşebilir ve çeşitli projeler yapabiliriz. Ayrıca Arduino Uno bir çok şekilde haberleşme işle¬mini gerçekleştirir. RX ve TX pinleri ile seri haberleşme sağlanır. Arduino ile bilgisayarımız arasındaki haberleşme USB ile olduğunda Arduino üzerindeki bu RX ve TX pinleri yanar. 

7-12 V arası çalışan bu platform, 14 adet dijital giriş çıkış pinine sahiptir. Bu da 14 adet dijital sensör kullanabileceğimiz anlamına gelmektedir. Bu dijital çıkışlardan 6 tanesi PWM çıkışıdır.

2- Arduino Nano

Arduino Nano, ATmega328 mikrodenetleyicisi üzerine kurulmuş breadboard dostu, küçük bir platformdur. Arduino UNO’nun minyatür hali şekli denilebilir. Özellik bakımından Arduino UNO’ya benzemektedir. Adaptör jakı yoktur. USB veya güç kaynağı ile Vin pinine artı(+) ve GND pinine eksi (-) gerilim uygulayarak çalıştırabiliriz. Oldukça ufak olduğu için, devre tahtası ve küçük uygulamalar için uygundur. 

3- Arduino Micro

Arduino Micro kartı, ailenin en küçük kartıdır ve günlük nesnelerle etkileşimli hale getirmek için entegre etmek kolaydır. Micro bir fare veya klavye olarak tanınabilmektedir. 7 PWM pini, 12 analog giriş pin içeren ATmega32U4 tabanlı mikrodenetleyiciye bağlıdır. Bu kart, bir ICSP başlığı, RST düğmesi, küçük USB bağlantısı, kristal osilatör-16MHz gibi farklı bileşenler içermektedir.

4- Arduino Mega

ATMega 2560 tabanlı mikrodenetleyiciye sahiptir. Daha çok kompleks sistemlerde kullanılmaktadır ve giriş çıkış pin sayıları fazladır. 54 adet dijital giriş ve çıkış pini ile birlikte 16 adet analog giriş bulunmaktadır. Bunun yanında 4 adet donanımsal seri porta ve 16 mhz hızında kristal osilatöre sahiptir. Arduino Uno ile benzer özelliklere sahiptir.

5- Arduino Leonardo

Arduino Leonardo, yeni çıkarılan ve Arduino 1.0.1 ‘de desteklenen bir Arduino çeşididir. Diğer kart türlerinden farklı olarak USB bağlantısı için ek bir çipe gerek duyulmaz. Arduino Leonardo ATMega 32u4 tabanlı bir mikrodenetleyiciye sahiptir. Kart üzerinde 20 adet dijital giriş ve çıkış pini, 12 adet analog girişi bulunmaktadır. Bilgisayara klavye ve fare olarak bağlanabilmektedir.

6- Arduino Due

Arduino Due, 54 dijital giriş/çıkış pinine 12’si PWM çıkışı olarak kullanılabilir. 12 analog girişe, 4 URT (seri donanım), 84 Mhz'lik saate, USB-OTG uyumlu bağlantıya, 2 DAC (dijitalden analoğa), 2 TWI, güç fişine, SPI başlığına, JTAG başlığına, reset ve silme butonuna sahiptir. Diğer Arduino kartlarından farklı olarak, Arduino Due 3.3 V ile çalışır. 5V gibi yüksek voltajlarda giriş/çıkış pinleriniz zarar görebilir. 

7- Arduino Yun


Atmega32u4 ve Atheros AR9331 temelli bir mikrodenetleyici kartıdır. Atheros üzerinde OpenWRT temelli OpenWrt-Yun isimli bir Linux dağıtımı çalışmaktadır. Kart üzerinde dahili ethernet, dahili Wi-fi, Usb port, micro sd kart soketi, 20 adet dijital giriş/çıkış pini (7 tanesi PWM çıkışı, 12 tanesi analog giriş olarak kullanılabilir), 16Mhz kristal, mikro usb soketi, güç soketi, ICSP konektörü ve reset tuşu bulundurmaktadır. 

Kartın yapım amacı, karmaşık web servislerine doğrudan Arduino üzerinden bağlanmayı basit haline getirmektir. 

Yun kartı Leonardo gibi üzerinde Atmega32u4 bulundurduğu için ikinci bir usb-seri dönüştürücü işlemcisine gerek duymaz. Bu sayede sanal com portun (CDC) dışında yun bilgisayara mouse, klavye gibi tanıtılabilir.

8- Arduino Ethernet

Arduino'nun internet bağlantılı projelerinde kullanılabilmesi için geliştirilmiş bir kart türüdür. Üzerinde Ethernet portuyla birlikte Ethernet çipi yer almaktadır. ATMega 328 tabanlı mikrodenetleyici ile gelmektedir. Bunun yanında SD kart yuvası da mevcuttur.

9- Arduino Esplora

Arduino Esplora kartı dahili olarak birçok sensörü içerisinde barındırmaktadır. Kart ile birlikte sunulan bu eklentiler sayesinde ekstra elektronik bilgiye ihtiyaç duyulmaz ve son derece uyumludur. Potansiyometre, sıcaklık sensörü, 3 renkli led, ivmeölçer, ışık ve ses sensörü ve joystick barındırdığı sensörlerdir. Arduino Esplora kartında kullanılan mikrodenetleyici ise ATMega 32u4 AVR'dir.

10- Arduino Zero

Arduino Zero, 32-bit ARM Cortex® M0 mimarisine sahip, Atmel'in SAMD212 MCU işlemcisi ile güçlendirilmiştir. Arduino/Genuino Zero 'nun en önemli özelliklerinden biri Atmel 'in Embedded Debugger (EDBG - Dahili Hata Ayıklayıcı) özelliğidir. Bu özellikle Arduino/Genuino Zero, ek bir donanım gerekmeden size tam işlevli bir hata ayıklama arayüzü (debugging) sağlamaktadır. Ayrıca EDBG ek olarak programlama ve bootloader işlevi sağlayan sanal COM portu işlevi de sağlamaktadır.

11- Arduino LilyPad

LilyPad, tekstil ve giyilebilir projeler için tasarlanmıştır. İletken iplikler ile sensör ve güç kaynağı bulunan kumaşlara dikilebilir.

Arduino'yu Bilgisayara Bağlama

Arduino'yu bilgisayarımıza USB Kablosu aracılığıyla bağlarız. Bilgisayarınızın Arduino'yu tanıyıp tanımadığını anlamak için bilgisayarıma sağ tıklayın, özellikler menüsünden Aygıt Yöneticisini açın.  

Arduino bilgisayara COM bağlantı noktasından bağlanır. Ekranda görünen COM5 sizi yanıltmasın.  Herkeste COM bağlantıları farklı görünebilir. COM kimisinde COM6 görünürken kimisinde COM7 görünebilir. Sizde hangisi görünürse onu seçin.😉


 Arduino IDE Yazılımı ve Kurulumu 

Arduino’ ya kod yazmak için Arduino IDE, Scratch ve MBlock gibi programlara ihtiyaç vardır.

Arduino platformu Windows, Linux ve Mac platformlarının tümünü desteklemektedir. Yapanız gereken sadece işletim sisteminize uygun olan Arduino Derleyicisini (IDE) indirip kurmak.  

Arduino IDE Program Kurulumu :

Programı indirme linki: https://www.arduino.cc/en/Main/Software 

MBlock Program Kurulumu:

Programı indirme linki: http://www.mblock.cc/mblock-software/

Arduino kurulumunu gerçekleştikten sonra açılan ekran:



Arduino Programını Türkçe yapmak 
-File / Preferences / Editor language / Türk (Turkish) 

Arduino Programında ekran numaralarını aktif etme 
-File / Preferences den Display line numbers aktif edin. 

Arduino Programında Arduino modelini değiştirme 
-Araçlar/ Kart / Çalıştığınız Arduino modeli seçin. 

Arduino Programında port değiştirme 
-Araçlar / Port / çalıştığınız portu seçin. 

Arduino Programında kütüphane ekleme 
-Taslak / Include Library / eklemek istediğiniz kütüphaneyi seçiniz

Arduino ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için aşağıdaki PDF dosyalarından yararlanabilirsiniz. 👇


Yorum Gönder

0 Yorumlar